Cuprins:
Folosite în principal ca instrumente de prezentare sau pentru divertisment comercial, videoproiectoarele reprezintă în prezent o alternativă la televizoarele cu ecran de dimensiuni mari, de regulă disponibile la prețuri exorbitante. Progresul tehnologic a determinat ieftinirea considerabilă a videoproiectoarelor, astfel că un videoproiector bun este astăzi disponibil la un preț accesibil.
Recomandările noastre (calitate-preț)
Înainte de achiziția unui videoproiector, este important să cunoașteți principalele caracteristici prin care se pot diferenția aceste dispozitive. Ghidul nostru de achiziție pentru cel mai bun videoproiector vă poate ajuta să alegeți inspirat, astfel încât să vă bucurați de experiențe optime oferite de aparatul ales, pentru o perioadă îndelungată.
De ce să alegi cel mai bun videoproiector?
Nimic nu se poate compara cu vizionarea filmelor sau a serialelor favorite în confortul propriului apartament, pe un ecran de dimensiuni mari. Pentru a beneficia de experiența autentică a unui cinematograf în propria casă, trebuie să dețineți un videoproiector.
Prețul și preferințele personale, factori decisivi în alegerea unui videoproiector de calitate
Dacă în urmă cu câțiva ani era necesar să scoateți din buzunar mii de lei pentru a vă bucura de o experiență de proiectare video excelentă, în prezent imagini de calitate înaltă proiectate pe un ecran sau pe un perete pot fi obținute cu o investiție minimă.
Prețurile proiectoarelor video variază foarte mult, de la câteva sute de lei la câteva mii de lei, în funcție de numeroși factori, ce vor fi menționați în continuare.
Videoproiectoarele pentru uz rezidențial se diferențiază în multe privințe, ele fiind proiectate cu diferite scopuri. Pe piață există proiectoare video specifice pentru redarea de conținut educativ, home cinema, cât și pentru business sau gaming. Tocmai de aceea, cel mai bun videoproiector este acela care răspunde nevoilor pe care le aveți și poate fi folosit în mediile în care vă doriți.
Tipuri de videoproiectoare
Videoproiectoare DLP (Digital Light Processing)
Utilizează o roată de culoare și un cip care conține micro oglinzi care își modifică poziția în funcție de semnalul recepționat. Prețul unui videoproiector DLP este unul accesibil, relativ oscilant, în funcție de produsul ales. Cel mai bun videoproiector DLP oferă culori intense și naturale, nu necesită modificarea filtrelor și are o greutate redusă. Atunci când alegeți un videoproiector de tip DLP, este recomandat să nu optați pentru un model ieftin, deoarece la acestea apar adesea probleme de culoare.
Videoproiectoare 3LCD (Liquid Crystal Display)
Folosesc un trio de panouri LCD aliniate, pentru a genera imagini în culori foarte naturale, dar mai puțin clare decât cele oferite de un videoproiector DLP. Avantajele principale oferite de un videoproiector de tip 3LCD îl reprezintă luminozitatea crescută și consumul redus de energie electrică. Există trei tipuri diferite de videoproiectoare 3LCD:
– CLS (Crystal Liquid on Silicon);
– D-ILA (Digital Imaging Light Amplification, dezvoltat și utilizat de JVC);
– SXRD (Silicon Crystal Reflective Display, dezvoltat și utilizat de Sony).
Videoproiectoarele se diferențiază nu doar prin modul de formare a imaginii, ci și în funcție de sursa de lumină utilizată. Pe piață există trei tipuri diferite de videoproiectoare, după sursa de lumină folosită:
– videoproiectoare cu lămpi (au o autonomie de trei-cinci ori mai mică decât a modelelor cu LED sau laser, însă reprezintă majoritatea videoproiectoarelor existente pe piață);
– videoproiectoare cu LED-uri (au o durată de viață de minimum 15.000 de ore și sunt folosite frecvent la modelele de dimensiuni reduse);
– videoproiectoare cu laser (funcționează pentru 20.000 de ore sau mai mult și sunt adesea mai scumpe decât modelele cu LED sau lămpi).
Cel mai bun videoproiector: Criterii de selecție
Densitatea pixelilor (rezoluția afișajului)
Videoproiectoarele, indiferent de tipul lor, au un număr fix de pixeli afișați. Înainte de a alege, asigurați-vă că rezoluția afișajului se potrivește cu rezoluția conținutului pe care urmează să îl afișați frecvent. În cazul în care vă doriți să utilizați videoproiectorul pentru videoclipuri sau jocuri, raportul de aspect ideal este de 16:9 sau 16:10 la rezoluții de minimum 1.920 pe 1.080 pixeli. Un număr de pixeli de 1024×768 este suficient pentru DVD, în timp ce rularea de pe un player Blu-ray necesită un proiector cu rezoluții de 1920×1080 pixeli.
Costul unui proiector video este influențat de rezoluția afișajului, cele mai accesibile fiind modelele cu rezoluții reduse. Dacă vă doriți performanțe excelente și o imagine de o calitate ireproșabilă, ar trebui să vă îndreptați atenția asupra unui videoproiector 4K, a căror rezoluție este de 3.840 pe 2.160 pixeli.
Luminozitatea
Afișarea unei imagini luminoase necesită o anumită cantitate de lumină, o bună poziționare a videoproiectorului și o expunere a imaginilor într-un mediu întunecat. Fără suficientă lumină, dispozitivul ar putea să nu afișeze întocmai cum ne-am dori imaginea.
Luminozitatea unui videoproiector este exprimată în lumeni, o valoare mai mică fiind asociată cu o calitate mai redusă a imaginii. Cel mai bun videoproiector trebuie să ofere o luminozitate minimă de 1.000 lumeni, care să permită utilizarea videoproiectorului în camere de dimensiuni medii.
Dimensiunile camerei în care urmează să fie amplasat și folosit videoproiectorul, distanța față de perete și lumina ambientală influențează calitatea imaginilor. În cazul unui videoproiector cu o luminozitate redusă, factorii menționați anterior pot afecta semnificativ calitatea imaginii.
Raport de contrast
Luminozitatea nu este singura caracteristică de care trebuie să țineți cont pentru a determina cât de clară va fi imaginea redată de videoproiector. Un proiector cu o luminozitate crescută ar putea să nu ofere imagini de o calitate înaltă, dacă raportul de contrast este scăzut. Un raport de contrast excelent este cel de 2000:1, însă și un raport de contrast de 1.500:1 poate fi suficient.
Porturi
Majoritatea videoproiectoarelor oferă porturi de intrare HDMI și VGA, astfel că pot fi folosite pentru redarea de conținut grafic de pe un Blu-ray, calculator sau laptop. Înainte de achiziționarea unui videoproiector, asigurați-vă că produsul ales este prevăzut cu tipurile de porturi de care aveți nevoie.
Anumite modele sunt dotate cu porturi HDMI care acceptă MHL, oferind o conexiune prin cablu pentru telefoane inteligente și tablete compatibile. Există, de asemenea, videoproiectoare cu porturi audio și difuzoare încorporate. Cel mai bun videoproiector poate oferi conectivitate Wi-Fi, Google Chromecast sau Miracast.
Portabilitate
Proiectoarele folosite în prezent trebuie să fie nu doar performante, ci și portabile, pentru a putea fi folosite nu doar acasă, ci și în alte locuri. Portabilitatea reprezintă un criteriu de bază folosit de majoritatea potențialilor cumpărători înainte de achiziția unui videoproiector.
Un proiector portabil poate fi folosit pentru urmărirea filmelor, serialelor, proiectelor, evenimentelor sportive sau a oricărui alt tip de conținut video acasă, la școală, la birou sau chiar și în garaj.
Cel mai bun videoproiector: RECOMANDĂRI
Am analizat opiniile experților și recenziile utilizatorilor pentru a vă oferi recomandările noastre pentru cel mai bun videoproiector pe care îl puteți cumpăra din magazinele online. Nu avem o singură recomandare, ci vă oferim cinci variante pentru o achiziție reuşită.
Videoproiector BenQ 3D MS527, SVGA, 3300 lumeni, Alb
Luminozitate fără compromisuri și o calitate excepțională a imaginii, oferite de un videoproiector cu un cost redus, dar și cu un consum redus de energie. Ideal pentru mediile școlare sau pentru zona de business, videoproiectorul poate fi ajustat pentru a-și prelungi durata de viață până la aproximativ 10.000 de ore. Proiectorul BenQ MS527 include tehnologie DLP cu suport pentru imagini 3D. Astfel, dispozitivul va putea fi folosit pentru redarea conținutului 3D de pe un player Blu-ray. Videoproiectorul este prevăzut, printre altele, cu port HDMI, USB, Jack 3.5 mm sau RS232.
Avantaje:
– preț redus;
– prezența unui număr crescut de porturi;
– greutate redusă, de sub 2 kilograme;
– suport pentru filme Blu-ray Full HD 3D.
Dezavantaje:
– puterea lămpii.
Videoproiector Epson EB-W41, WXGA, 3600 lumeni, Alb
Epson EB-W41 este unul dintre videoproiectoarele cu un preț accesibil, dar cu performanțe superioare multor alte dispozitive din aceeași categorie. Epson EB-W41 este un videoproiector cu lampă cu sistem de proiecție 3LCD, cu o durată de viață de maximum 6000 ore. Grație luminozității crescute, de 3600 lumeni, dar și a contrastului dinamic de 15000:1, imaginile redate pe videoproiector vor fi unele de o calitate impresionantă. Rezoluția imaginii este de 1280 x 800 pixeli, iar formatul de 16:10. În ceea ce privește conectivitatea, Epson EB-W41 dispune de patru porturi (USB, HDMI, mini USB și VGA).
Avantaje:
– luminozitate și contrast dinamic mari;
– preț redus.
Dezavantaje:
– rezoluție medie a imaginii (1280 x 800 pixeli);
– garanție redusă (12 luni).
Videoproiector Epson EH-TW650, Full HD, 3100 lumeni, WLAN, alb
Destinat pentru home cinema, videoproiectorul Epson EH-TW650 oferă un excelent raport calitate-preț, fiind extrem de apreciat de către majoritatea cumpărătorilor. Dacă vă doriți tehnologie avansată și o calitate extrem de bună a imaginii la costuri reduse, acordați credit videoproiectorului Epson EH-TW650. Dispozitivul oferă imagini la rezoluție Full HD (1980 x 1080 pixeli) la o luminozitate de 3100 lumeni.
Avantaje:
– rezoluție bună (1980 x 1080 pixeli);
– două porturi HDMI.
Dezavantaje:
– durata de funcționare redusă (4500 ore).
Videoproiector Epson EB-S41, SVGA, 3300 lumeni, Alb
Nu dispuneți de un buget foarte mare, dar vă doriți un videoproiector de calitate? Epson EB-S41 este mai mult decât perfect pentru pasionații de film, calitatea imaginilor fiind comparabilă cu cea oferită de un videoproiector scump. Videoproiectorul are o luminozitate de 3300 lumeni, formatul imaginii este de 4:3 și contrastul imaginii de 15000:1. Distanța maximă la care poate proiecta dispozitivul este de 2.4 metri, preferabil într-un ambient întunecat. Principalul dezavantaj al videoproiectorului îl reprezintă rezoluția redusă, de doar 800 x 600 pixeli.
Avantaje:
– luminozitate și contrast dinamic mari;
– preț redus.
Dezavantaje:
– rezoluție redusă (800 x 600 pixeli).
Videoproiector BenQ TH535, Full HD, 3500 lumeni, 2 x HDMI, 15.000:1, Alb
Proiectele realizate pentru business vor putea fi redate la o calitate excepțională a imaginii, pe videoproiectorul BenQ TH535. Conceput întocmai pentru mediul de afaceri, videoproiectorul are o luminozitate de 3500 lumeni și o rezoluție Full HD. La capitolul conectivitate, este de menționat că dispozitivul dispune de două porturi HDMI, două porturi Jack de 3.5 mm sau un port mini USB B. Proiectorul este compatibil NTSC, PAL și SECAM.
Avantaje:
– două porturi HDMI și Jack 3.5 mm;
– luminozitate și contrast crescute.
Dezavantaje:
– preț crescut.