Cuprins:
Procesul de mulgere a vacilor poate deveni o activitate ușoară şi curată, dacă dispunem de aparatura necesară. Mulgătoarele (aparatele de muls vaca), folosite în toate fermele zootehnice, au devenit tot mai frecvent utilizate de fermierii români, chiar şi în gospodării mici, unde există o populație nu tocmai numeroasă de vaci.
Recomandările noastre (calitate-preț)
Mulgătoarele sunt dispozitive folosite pentru obținerea laptelui într-un mod igienic, fără efort din partea fermierului, într-un timp redus. Cele mai bune aparate de muls vaca cresc productivitatea laptelui şi reduc la maximum posibilitatea de contaminare.
Instalația de muls vaca este obligatorie pentru fermierii care produc şi comercializează lapte, normele de igienă impuse de legislație fiind unele stricte. Prețul nu tocmai mare al mulgătoarelor şi avantajele oferite au convins însă inclusiv utilizatori casnici să achiziționeze un astfel de aparat.
Dacă vreți să achiziționați un aparat de muls vaca, vă recomandăm să parcurgeți acest ghid, din care veți afla care sunt principalele avantaje oferite de mulgătoare, dar şi care sunt cele mai bune aparate de muls vaca.
De ce să alegi cele mai bune aparate de muls vaca?
Aparatele de muls vaca au devenit utilaje indispensabile pentru mulți fermieri, deoarece contribuie la obținerea unei cantități mai mare de lapte, într-un timp semnificativ redus, în condiții de igienă şi la costuri acceptabile.
Utilizarea unor mulgătoare de calitate este asociată cu o creștere a veniturilor, pentru majoritatea fermierilor care obțin bani din urma vânzării de lapte. Atunci când se optează pentru cele mai bune aparate de muls vaca, rezultatele vor fi unele încântătoare pe termen lung, nu doar în primele luni de utilizare.
Cum alegi cele mai bune aparate de muls vaca?
Pentru a putea alege cele mai bune aparate de muls pentru vaci, este important să cunoști principalele caracteristici ale mulgătoarelor care determină performanțele dispozitivului, dar şi cum preferințele personale pot influența alegerea.
Cele mai bune aparate de muls vaca sunt cele care satisfac necesitățile utilizatorului şi care se potrivesc mărimii fermei. În cazul fermelor mici, cu un număr redus de vaci, va fi suficientă o mulgătoare portabilă cu o singură unitate de muls, în timp ce, pentru fermele cu mai mult de 20 de vaci, va fi necesară o mulgătoare cu minimum două unități de muls.
Cele mai bune mulgătoare pentru vaci: ce să cauți?
Aspectele principale de care trebuie să ții cont atunci când selectezi cele mai bune aparate de muls vaci:
Numărul de vaci
În funcție de numărul vacilor din gospodărie, puteți stabili tipul mulgătorului de care aveți nevoie. După numărul unităților de muls, aparatele de muls vacile se clasifică astfel:
– aparate de muls cu o unitate de muls (ajută la mulgerea a minimum opt vaci pe oră, în mod simultan, fiind recomandată pentru gospodării/ferme în care numărul de vaci nu trece de 20);
– aparate de muls cu două unități de muls (ajută la mulgerea a minimum șaisprezece vaci pe oră şi este recomandată pentru gospodăriile/ferme cu un număr crescut de vaci, de minimum 25).
Rezervorul colector
Capacitatea bidonului care colectează laptele este diferită de la un aparat de muls la un altul, astfel că este important ca bidonul cu care este prevăzut mulgătorul achiziționat să satisfacă necesitățile utilizatorului.
Dacă numărul de vaci pe care le dețineți este unul redus, este recomandat să optați pentru un mulgător prevăzut cu un rezervor cu capacitate redusă, astfel încât să puteți deplasa cu ușurință gălețile cu lapte, odată ce ele vor fi pline.
În schimb, dacă urmează să obțineți o cantitate foarte mare de lapte, portabilitatea cade în plan secund, iar rezervoarele de dimensiuni mari sunt mai recomandate.
Motorul
Componentă esențială a aparatului de muls, motorul are rolul de a acționa pompa de vacuum şi de a crea forța de sucțiune, pentru extragerea laptelui din ugere. Cele mai bune aparate de muls vaca sunt cele care dispun de un motor cu o putere de minimum 0.75 CP şi maximum 1 CP.
Pompa de vacuum
Denumită şi pompă de vid, exercită o influență deosebită asupra procesului de mulgere în ceea ce privește cantitatea de lapte obținută, timpul de muls şi calitatea efectivă a laptelui. În funcție de capacitatea tancului de vacuum, de nivelul de vacuum şi de numărul de pulsații al pompei, poate fi determinată estimativ cantitatea de lapte obținută la fiecare minut. Cele mai bune mulgătoare pot obține peste 180 de litri de lapte pe minut.
Garnitura
Stabiliți care sunt propriile priorități în materie de muls, astfel încât să vă puteți decide asupra garniturii de care aveți nevoie. Dacă vă doriți o viteză mai mare de muls, este de preferat să optați pentru o garnitură rotundă din cauciuc, în timp ce, dacă vreți ca mulgerea să fie lentă, sunt recomandate garniturile cu căptușeală din silicon.
Pompa de vacuum, componenta care face posibilă extragerea laptelui, poate influența, de asemenea, modul de mulgere. Prin modificarea acestei componente, poate fi obținută o mulgere mai rapidă cu garnituri din silicon sau mulgeri mai lente cu garnituri din plastic.
Trebuie să mai știți şi că montarea incorectă a garniturii, problemă întâlnită aproape exclusiv la garniturile triunghiulare sau pătrate, poate face ca mulgerea să nu fie eficientă și să devină dureroasă pentru animal.
Cum se utilizează aparatul de muls?
Aparatele de muls vin însoțite de un manual de instrucțiuni, din care veți putea afla cum se folosesc. Dacă instrucțiunile din manual nu sunt suficiente, informații cu privire la modul de utilizare al mulgătoarelor pot fi obținute şi de pe site-urile companiilor producătoare. În continuare vom aminti câteva dintre lucrurile esențiale ce trebuie realizate înainte de utilizarea unui mulgător, cât şi după folosirea sa, pentru ca procesul de colectare a laptelui să fie unul igienic.
Este esențial că înainte de montarea garniturilor aparatului să se spele cu atenție ugerele vacii, cu apă călduță, cu ajutorul unei cârpe curate sau a unui burete curat. De asemenea, înainte de începerea procesului de mulgere, este recomandată mulgerea manuală a câtorva picături de lapte. Picăturile mulse pot ajuta la identificarea unor eventuale afecțiuni ale ugerelor vacii.
În eventualitatea în care picăturile de lapte mulse manual au o consistență groasă şi în lapte sunt prezente cheaguri asemănătoare laptelui coagulat, este posibil ca bovina să sufere de mastită. Mulgerea manuală pentru câteva secunde ajută, de asemenea, la depistarea altor afecțiuni ale ugerelor, precum furunculoza sau papilomatoza.
Curățarea aparatului de muls cu ajutorul unor substanțe împotriva bacteriilor este esențială, după fiecare utilizare a aparatului. Mulgătorul necesită curățări regulate pentru prelungirea duratei de funcționare, dar şi pentru a nu exista riscul de contaminare al laptelui colectat.
Componentele aparatului de muls, precum manșoanele, furtunurile prin care circulă laptele sau tancul de vacuum, necesită şi ele curățări, însă la perioade diferite de timp, conform indicațiilor producătorului.
Cele mai bune aparate de muls vaca: RECOMANDĂRI
În continuarea ghidului de cumpărături vă furnizăm câteva recomandări pentru aparate de muls care oferă un raport excelent calitate-preț. Alegerile sunt bazate pe opiniile specialiștilor, dar şi ale cumpărătorilor.
Aparat de muls vaci EMT 1+1
Ideal pentru mici fermieri sau pentru fermele zootehnice aflate la început, aparatul de muls EMT oferă performanțe de mulgere excelente pe un număr redus de bovine şi este ușor de folosit chiar şi de persoane neexperimentate. Mulgătorul poate fi folosit pentru mulgerea a 8-10 vaci pe oră, fiind alcătuit dintr-o singură unitate de muls. Motorul dispozitivului are o putere de 0.75 cai putere şi asigură 1420 de rotații pe minut. Capacitatea tancului de vacuum este de 16 litri, în timp de capacitatea bidonului în care este colectat laptele este de 30 de litri.
Mulgatoare Ruris Fagaras 901
Compania românească Ruris se poate lăuda cu unul dintre cele mai performante aparate de muls vacile, modelul Făgăraş 901. Aparatul face parte din categoria mulgătoarelor cu două unități de muls şi poate fi folosit la mulgerea a unui număr de maximum 28 de bovine pe oră. Portabil şi uşor de utilizat, Ruris Făgăraş 901 are o capacitate totală de 60 litri de lapte, grație celor două bidoane colectoare din aluminiu cu capacități individuale de 30 litri. Tancul pompei vacuum are o capacitate de 18 litri şi este protejat antistatic, astfel că regimul de pulsații este unul constant.
Aparat de muls vaci, VEPEMIR
Realizează procesul de mulgere în cele mai sigure condiții şi creşte productivitatea laptelui, cu ajutorul aparatului de muls al companiei Vepemir. Prevăzut cu o singură unitate de muls, aparatul reuşeşte mulgerea a maximum zece vaci pe oră. Aparatul este construit din materiale de calitate şi dispune de un motor de 0.75 CP şi un rezervor colector cu o capacitate de 20 de litri. Mulgătorul poate fi folosit inclusiv la oi, prin schimbarea ansamblului de componente colectoare şi doar în urma modificării numărului de pulsații pe minut.
Aparate de muls vaci – 2 posturi / AM 240 AL IC
Transformă procesul de mulgere într-o activitate uşoară, la îndemâna oricui, cu ajutorul aparatului de muls vaci Gardelina AM 240 AL IC. Mulgătorul este compus din două posturi de mulgere şi un bidon de aluminiu cu o capacitate de 40 litri. Mulgătorul prezintă un motor electric de 0.75 CP şi 1420 rotatii pe minut, alimentat la o tensiune de 240V. Ca şi nivel de productivitate, aparatul reușește mulgerea a 16-20 de vaci pe oră. Produsul nu include tanc vacuum.
Aparate de muls vaci – 1 post / AM 120 AL PC
Aparatul de muls Gardelina AM 120 AL PC reprezintă o alternativă ideală la aparatul de muls prezentat anterior. Conceput, de asemenea, de compania Gardelina, modelul AM 120 AL PC este disponibil la un preț mai mic, fiind recomandat pentru fermele mici. Comparativ cu modelul precedent, acesta este compus dintr-o singură unitate de muls, astfel că poate fi util la mulgerea a maximum 10 bovine pe oră. Aparatul dispune de un motor de 0.75 CP şi de un bidon colector din aluminiu cu o capacitate de 20 litri.