Cuprins:
Sunteți pasionat de fotografie și vă doriți să înlocuiți smartphone-ul cu o cameră profesională de fotografiat? Ghidul actual vă poate ajuta să înțelegeți care sunt principalele diferențe dintre camerele foto și care sunt caracteristicile principale de care trebuie să țineți cont, pentru a alege camera foto potrivită.
Recomandările noastre
Sunteți un fotograf cu o vastă experiență, aflat în căutarea unui aparat de fotografiat de ultimă generație, cu cele mai bune specificații? Ghidul este dedicat inclusiv persoanelor cu experiență în fotografie, care dețin sau au deținut un aparat de fotografiere.
Indiferent de care este experiența dvs. anterioară în utilizarea unei camere foto, din ghidul actual vă puteți da seama care sunt nevoile reale pe care le aveți și care sunt cele mai bune aparate foto în 2020, asupra cărora trebuie să vă îndreptați atenția. În finalul articolului veți găsi o serie de recomandări pentru cele mai bune aparate foto 2020, în funcție de experiența utilizatorului, buget și de alte criterii esențiale de selecție.
De ce să alegi cele mai bune aparate foto?
În principiu, trecerea de la camera telefonului la o cameră de fotografiat trebuie să aducă o îmbunătățire semnificativă a calității fotografiilor. Rezultate excelente de fotografiere, superioare celor obținute cu ajutorul unui smartphone, pot fi obținute doar folosind cele mai bune aparate foto.
Cele mai bune camere foto 2020: cum o alegi pe cea mai bună?
Alegerea camerei foto potrivite depinde de o serie de factori, precum bugetul disponibil, experiența anterioară în utilizarea unei camere foto sau așteptările cu privire la nivelul de performanță al camerei. Înainte de a alege camera foto, încercați să stabiliți care sunt necesitățile pe care le aveți.
Dacă doriți o cameră pentru fotografii la distanță, realizate cu zoom, în mod cert nu veți avea nevoie de același model de cameră foto recomandat cuiva care este pasionat de fotografiile portret și își dorește să realizeze astfel de fotografii.
Pentru a putea înțelege mai bine diferențele existente între aparatele de fotografiat, trebuie să cunoașteți care sunt principalele tipuri de aparate foto. Aparatele de fotografiat se împart în trei categorii distincte: compacte, mirrorless și DLSR. În timp ce aparatele de fotografiat compacte sunt adesea utilizate pentru fotografii de la distanță, în natură sau în excursii, cele DSLR și mirrorless sunt recomandate pentru poze portret sau de eveniment.
Camere foto compacte
– folosesc o lentilă fixă, de regulă cu un nivel ridicat de zoom;
– deși nu dispun de aceleași funcții ca o cameră DSLR sau mirrorless, cele mai bune aparate foto compacte realizează fotografii de o calitate superioară celor obținute cu ajutorul unui telefon;
– la fel ca majoritatea camerelor profesionale, realizează fotografiile în format raw;
– principalul avantaj al unei camere foto compacte îl reprezintă zoom-ul, care poate să fie chiar și de zece ori mai mare decât al unei camere DSLR sau mirrorless.
Camere foto DSLR
– folosesc lentile și oglinzi interschimbabile pentru a reflecta lumina din obiectiv într-un vizor optic;
– recomandate fotografilor datorită posibilității de modificare a obiectivului, lucru care nu este posibil la aparatele digitale sau bridge;
– principalul avantaj al unei camere DSLR îl reprezintă calitatea imaginii, vizorul optic și numărul mare de lentile și de accesorii existente pe piață pentru camerele din această categorie.
Camere foto mirrorless
– mai compacte și cu dimensiuni mai mici decât modelele DSLR, mult mai ușor de manevrat.
– comparativ cu o cameră DLSR, în cazul camerei mirrorless nu întâlnim un sistem de oglinzi, deoarece sunt folosite vizoarele electronice;
– în unele situații, camera mirrorless poate să nu folosească vizor;
– camerele foto mirrorless sunt, de regulă, mai performante în modul video, însă prezintă dezavantajul numărului redus de accesorii și de lentile;
– oferă posibilitatea modificării lentilei.
Cele mai bune camere foto 2020: criterii de selecție
Bugetul personal
Camerele foto au costuri ce variază de la câteva sute de lei la câteva mii de lei. În funcție de bugetul de care dispuneți, veți putea stabili care este camera foto pe care puteți să o achiziționați. Cele mai ieftine camere foto sunt cele compacte, ideale pentru fotografii amatori. Camerele compacte au un obiectiv fix, adesea cu zoom, care nu poate fi schimbat.
Nivelul de experiență
Nevoile utilizatorilor cu privire la aparatul de fotografiat sunt diferite, în principal deoarece experiența în utilizarea unui astfel de dispozitive diferă și ea. Dacă nu ați folosit niciodată o cameră foto, cu excepția celei de pe telefon, este recomandat să nu realizați investiții majore într-un sistem de fotografiere, ci să vă axați pe un model de cameră foto ușor de utilizat, fie că este vorba de un DSLR, mirrorless sau de un aparat compact.
Camerele foto pentru începători sunt cele care nu dispun de funcții foarte complexe, dar care pot ajuta utilizatorul să înțeleagă cu ușurință cum se utilizează o cameră foto. Dacă nu vă doriți să deveniți un fotograf profesionist, ci doar să folosiți aparatul pentru a fotografia membrii familiei, peisaje sau obiecte, un aparat compact ar putea fi suficient.
În schimb, dacă aveți aspirații mai înalte și considerați că veți putea progresa, cea mai bună opțiune este un aparat DSLR entry level sau un aparat mirrorless. Acestea oferă posibilitatea unui upgrade mai târziu, în orice moment considerați că este oportună o nouă investiție.
Rezoluția aparatului
Dimensiunea efectivă a pozelor este măsurată în megapixeli, lățimea multiplicată cu înălțimea unei fotografii urmând a da numărul de megapixeli ai unei camere foto. De exemplu, în cazul unei camere cu 24 de megapixeli, dimensiunea maximă a pozelor va fi de 6000 x 4000 pixeli. O rezoluție mai mare este sinonim cu mai multe opțiuni pentru utilizator, cât și cu performanțe de fotografiere mai bune.
În cazul unei camere cu un număr crescut de megapixeli, pozele realizate vor putea fi mult mai ușor tăiate, pentru a obține fotografia ideală. Tocmai de aceea, dacă intenționați să realizați fotografii profesionale, este recomandat să căutați un aparat cu minimum 24 de megapixeli.
Obiectivul aparatului
În cazul în care optați pentru un aparat foto DSLR sau pentru un model mirrorless, trebuie să acordați o atenție deosebită obiectivului. Calitatea fotografiei este dată în special de obiectivul camerei foto, aspect pe care nu trebuie să îl neglijați. Dacă alegeți un pachet ce nu include obiectiv, ci doar body, veți fi nevoit să investiți inclusiv într-un obiectiv, achiziționat separat.
Vă recomandăm să aflați mai multe despre cele mai bune obiective pentru camerele foto, astfel încât să achiziționați obiectivul de care aveți nevoie.
Autonomia bateriei
Cele mai bune aparate foto vă permit să realizați un număr crescut de fotografii, fără a fi necesară reîncărcarea bateriei. Autonomia acumulatorului este un criteriu esențial pentru cumpărător, deoarece în funcție de aceasta putem stabili cât de solicitat va putea fi aparatul și care este numărul de fotografii ce vor putea fi realizate.
Modurile prestabilite
Majoritatea camerelor foto oferă posibilitatea de modificare a balansului de alb, a modului de expunere și a scenelor. Cele mai bune aparate foto sunt prevăzute cu minimum opt moduri presetate de fotografiere. În ceea ce privește balansul de alb, este de dorit ca aparatul să ofere utilizatorului posibilitatea de selectare a unor moduri configurate automat de aparat.
Setările și funcțiile suplimentare
Caracteristicile aparatului sunt esențiale, în mod special dacă alegeți o cameră foto compactă, al cărui obiectiv nu va putea fi modificat. Formatul senzorului, numărul punctelor de focus, sensibilitatea ISO, modul de focalizare, capacitatea de fotografiere în rafală sau blițul sunt principalele funcții ale unei camere foto care influențează semnificativ performanțele sale.
Cele mai bune aparate foto 2020: RECOMANDĂRI (buget mediu)
Am analizat opiniile experților și recenziile utilizatorilor pentru a vă oferi recomandările noastre pentru cele mai bune aparate foto 2020 pe care o puteți cumpăra din magazinele online.
Aparat foto DSLR Nikon D750, 24.3MP, Body
Destinat fotografilor profesioniști, DSLR Nikon D750 este aparatul ideal pentru realizarea fotografiilor de tip portret. Versatil, agil și rapid, așa cum este descris de către producător, aparatul foto Nikon D750 dispune de un senzor în format FX de 24.3 megapixeli, ce permite fotografierea la diagonale maxime de 6016 x 4016 pixeli în format jpg și raw. Deși sensibilitatea ISO nu atinge valori extrem de înalte, modurile prestabilite vor putea ajuta utilizatorul să obțină fotografii de o calitate excelentă inclusiv în condiții de luminozitate slabă. Pachetul nu conține un obiectiv, ci doar body-ul camerei.
Avantaje:
– ecran rabatabil;
– rezoluție mare;
– două suporturi de stocare pentru carduri de memorie;
– tehnologie WiFi încorporată;
– autonomie crescută a bateriei.
Dezavantaje:
– cost ridicat;
– valori maxime ale ISO scăzute.
Aparat foto DSLR Nikon D3500, 24.2MP, Negru + Obiectiv AF-P 18-55mm VR
Nikon D3500 este una dintre cele mai bune camere foto DSLR pentru începători, un model capabil să ofere performanțe impresionante în modul de fotografiere. Rezoluția maximă a imaginilor este de 6000 x 4000 pixeli, senzorul camerei fiind de 24.2 Mpx. În modul video, utilizatorul va avea posibilitatea să aleagă între rezoluția maximă de 1920 x 1080 pixeli și cea minimă, de 1280 x 720 pixeli. În ceea ce privește conectivitatea, transferul fotografiilor se poate realiza folosind aplicația SnapBridge, prin conexiune bluetooth, sau prin conectarea camerei la un laptop, folosind un cablu USB. În kit-ul din ofertă, body-ul camerei este însoțit de un obiectiv standard, AF-P 18-55mm VR. Pachetul mai conține și un acumulator EN-EL14a, însoțit de încărcător.
Avantaje:
– preț redus;
– rezoluție mare de fotografiere;
– existența unui obiectiv în kit.
Dezavantaje:
– performanțe reduse în modul video;
– absența conexiunii WiFi
Aparat foto DSLR Canon EOS 2000D, 24.1 MP, Negru + Obiectiv EF-S 18-55mm IS + EF 50mm f/1.8
Canon EOS 2000D este principala alternativă la modelul D3500 al celor de la Nikon, diferențele în ceea ce privește performanțele de fotografiere fiind unele relativ reduse. Comparativ cu Nikon D3500, acest aparat foto are o autonomie mai mică a bateriei, o greutate mai mare (475 grame, față de doar 365 grame, atât cât cântărește Nikon D3500) și mai puține puncte de focalizare (9, comparativ cu 11, în cazul Nikon). La capitolul avantaje, comparativ cu aparatul de fotografiere al celor de la Nikon, Canon EOS 2000D se poate lăuda cu WiFi, dar și a cu mini-portul HDMI sau cu funcția GPS. În plus, în pachetul actual sunt incluse două obiective diferite, un obiectiv standard, Canon EF-S 18-55mm IS și unul pentru fotografii tip portret, Canon EF 50mm f/1.8. Rezoluția maximă, atât în modul de fotografiere, cât și în modul video, este aceeași la ambele camere (6000 x 4000 pixeli în modul foto, respectiv 1920 x 1080 pixeli în modul video).
Avantaje:
– două obiective incluse în pachet;
– rezoluție mare de fotografiere;
– conectivitate WiFi.
Dezavantaje:
– formatul videoclipurilor;
– număr redus de puncte de focalizare (9).
Aparat foto Mirrorless Sony Alpha A6000 L, 24.3MP, Argintiu + Obiectiv 16-50mm
Poze în mișcare, pe timp de noapte sau pe timp de zi, realizate la diagonale maxime de 6000 x 4000 pixeli, la o calitate excelentă a imaginii. Aparatul foto mirrorless Sony Alpha A6000L este o opțiune excelentă pentru pasionații de fotografie începători, o alternativă la modelele de camere foto DSLR entry-level. Disponibil în trei culori diferite, Sony Alpha A6000L este cel mai ieftin aparat foto care oferă posibilitatea unui upgrade viitor și care poate face posibil progresul de la un fotograf amator la unul experimentat.
Avantaje:
– 11 cadre pe secundă în fotografiere continuă;
– 179 puncte de focalizare;
– conectivitate WiFi;
– rezoluție de 24.3 Mpx.
Dezavantaje:
– autonomie redusă a bateriei;
– fotografiile vor fi realizate exclusiv în format jpg.
Aparat Foto Bridge Panasonic Lumix DC-FZ82, 18MP, Negru
Sunteți atras de fotografiile cu zoom și vă doriți un aparat foto compact care să vă ofere posibilitatea să fotografiați obiecte sau persoane aflate la sute de metrii distanță? Panasonic Lumix DC-FZ82 este cea mai bună opțiune, conform recomandărilor utilizatorilor. Obiectivul de 18 Mpx cu zoom optic 50x vă poate ajuta să realizați fotografii la diagonale maxime de 4896 x 3672 pixeli chiar și celor mai îndepărtate obiecte.
Avantaje:
– format 4K în modul video;
– preț redus;
– format jpg, raw și dpof al fotografiilor;
– conecticitate WiFi.
Dezavantaje:
– imposibilitatea de modificare a obiectivului;
– sensibilitate maximă ISO redusă (3200).